De beste radiocommercials hebben dit gemeen
13 mei 2021 

De beste radiocommercials hebben dit gemeen

radiocommercial radiospots_radiocommercials_radioreclame_Nederlandse stemactuer_voiceoverHoe geef je meerwaarde aan een radiocommercial?

Een radiocommercial kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van bedrijfsresultaten. De voornaamste redenen waarom bedrijven radioreclame inzetten zijn het verhogen van omzet, en het versterken van hun ‘brand-identity’. Prima, maar hoe maak je van jouw radiocommercial nu een topcommercial?

Naast het inspreken van zo’n beetje alles waar een stem voor kan worden ingezet, ben ik ook actief als copywriter voor, onder andere, radiocommercials.

Hieronder leg ik je uit waar een goeie radiocommercial in elk geval aan moet voldoen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat audiobeelden langer meegaan in het geheugen van mensen dan visuele beelden.

Uit verschillende onderzoeken valt op te maken dat radio momenteel elke week verbinding maakt met 93% van de mensen van 12 jaar en ouder. Radiocommercials zorgen voor een omzetstijging van gemiddeld 6 euro per bestede euro. Bovendien stemt ongeveer 75% van de luisteraars af op specifieke tijden omdat ze zich ervan bewust zijn dat hun favoriete radiopersoonlijkheden dan in de ether zijn. Dit is loyaliteit die ondernemers niet moeten willen laten liggen als het gaat om het promoten van hun organisatie.

De vijf kenmerken die een topcommercial gemeen hebben, zijn:

1) aandachtstrekkend, opvallend
2) vernieuwend / origineel
3) gedenkwaardig
4) consistentie en
5) beladen met emotie. We onderzoeken deze eigenschappen aan de hand van voorbeelden van radioreclame. Door gebruik te maken van deze kenmerken,

Aandachtstrekkend, opvallend
Bedenk dat wanneer luisteraars radioreclame horen, ze wachten op de muziek of het programma van het station. Het is dus belangrijk om er met de radiocommercial voor te zorgen, dat die luisteraars aandacht besteden aan wat ze gewoonlijk negeren.

Vernieuwend / origineel
Het is ongekend hoeveel radiocommercials, vooral bij lokale en regionale radiozenders, nog informatie bevatten die volstrekt zinloos is, en die je kostbare reclameseconden kost. Denk bijvoorbeeld aan een telefoonnummer. Wie neemt nog de moeite om een telefoonnummer te noteren? Ik durf zelfs de waarde van een webadres in twijfel te trekken, omdat de meeste potentiële klanten gewoon je bedrijfsnaam zullen intikken in een zoekmachine, zoals bijvoorbeeld Google of Bing. Ik hoor, als ik bijvoorbeeld in de auto onderweg ben naar een externe studio, nog regelmatig faxnummers en postcodes in een radiospot! WTF?

Gedenkwaardig
Hoe meer een radiocommercial in de hoofden van consumenten blijft, hoe groter de kans is dat ze specifiek dat merk zullen selecteren tijdens het winkelen. Het merk Marmite gebruikte ‘The Mondays’ als een gedenkwaardige slogan om hun voedselproduct te beschrijven als een remedie voor een slecht humeur op maandag. Het is een gedenkwaardige advertentie die klanten aanmoedigt om van Marmite op toast te genieten om hun week goed te beginnen. Een ander voorbeeld is Cup a’ Soup, die een tijd claimt voor zijn soep. De kreet ‘vier uur, tijd voor Cup a’Soup’ is onlosmakelijk verbonden aan dit tijdstip.

Ook audiologo’s en ‘jingles’ zijn een goed voorbeeld van gedenkwaardige radiocommercials. Audio dat steeds wordt herhaald, versterkt het bestaan ​​van het product in het geheugen van de luisteraar. Het keer op keer herhalen van dezelfde slogan, zorgt ervoor dat mensen de radiocommercial onthouden, ook al hebben ze niet per se een band met het product.

Consistentie
De beste radiocommercials zijn consistent in hun berichtgeving. Een goed voorbeeld van consistentie is te vinden in de radiospots van Lidl. Alle spots benadrukken de hoge kwaliteit, waarbij regelmatig verwezen wordt naar ‘beste tests’ en lage prijzen. Elke commercial eindigt met de slogan “De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs.”

Consistentie is belangrijk omdat luisteraars een radiocommercial die maar één keer wordt afgespeeld, niet zullen onthouden. Maar na te veel herhalingen worden luisteraars moe van dezelfde advertentie. Dit is de reden waarom goed doordachte campagnes meerdere radiocommercials hebben, maar elke radiospot draait om hetzelfde thema.

Beladen met emotie
Toegegeven, dat klinkt zwaarder dan het is. Waar het op neerkomt is dat zelfs als mensen de woorden van een radiocommercial vergeten, ze zich waarschijnlijk zullen herinneren hoe ze zich voelden toen ze ernaar luisterden. In een advertentie met de naam “Meeting” voor Toyota Avensis, blijft een personage met een dwaze hoge stem andere deelnemers aan de vergadering vragen “hoe gaat het met je?”.

Emoties op radiospots kunnen positief zijn, zoals humor of vreugde, of negatief, zoals verdriet of woede.

Ga voor het beste resultaat voor je radiocommercial

Voor het beste resultaat adviseer ik mijn klanten altijd het advertentieplan 28/52. Deze strategie benadrukt het idee dat adverteerders elke week 28 radiocommercials moeten uitzenden. Door deze consistentie blijft de radioreclame bij potentiële klanten hoog in het vaandel staan. Zorg hierbinnen wel voor meerdere versies van de radiocommercial. Terwijl de inhoud van de radioreclame verandert, blijven de merkwaarden consistent.

Klaar om een ​​radiocampagne voor uw bedrijf te ontwikkelen?

Deze vijf gemeenschappelijke kenmerken van de beste radiocommercials zijn van toepassing op het promoten van eigen producten of diensten. Onthoud dat de inhoud van de advertenties consistent moet zijn om de meeste waarde te leveren. Heb je hulp nodig bij het maken van de perfecte radiocommercial? Neem vrijblijvend contact met me op voor advies en hulp bij het plannen van je radiocampagne.

Meteen je radiocommercial boeken?

Dat kan onder andere via Flex Media Factory. Wil je voordelig en snel een radiocommercial online bestellen? Denk dan bijvoorbeeld eens aan www.voordeligeradiocommercials.nl

Reactie plaatsen